Dårlig vær, men en super dag med fridykking ble det uansett!
Mens den mye omtalte Starmusfestivalen gikk av stabelen 18. Juni 2017, foregikk det et parallelt arrangement for Trondheims skolebarn; Starmus Science Camp. Her fikk skoleelevene mulighet til å høre foredrag fra de samme stjernene som var på Starmusfestivalen. I tillegg kunne de delta på forskjellige aktiviteter med et naturfaglig tilsnitt. Arrangør – Trondheim Kommune (Trondheim, Norway), ved Anne Birgitte Belboe – hadde tidlig i planleggingen kontaktet Trondheim fridykkerklubb for å bidra med en slik aktivitet. Naturligvis takket vi ja til dette!
De 10 plassene ble raskt fylt opp av jenter og gutter fra 7.-9. klasse. Noen med litt erfaring fra vannaktiviteter, andre helt uten. Og på dag to av Starmus Science Camp kunne vi ta imot dem som første gjester i vårt nye lokale på Østmarkneset. Riktignok var ikke byggingen ferdig, men vi hadde ryddet et lite kurslokale i hjørnet og satt opp telt for skifting. Med tepper, kakao og litt hopp og sprett holdt vi varmen, og det var nødvendig på en dag som dette. Ute blåste det kuling og regnet kom sidelengs i bøtter og spann.
Første økt brukte vi til å fortelle litt om hvordan vi holder pusten og hvordan det er mulig å dykke så dypt som de flinkeste fridykkerne i verden gjør. Oppi dette fikk vi snakket om både anatomi og fysikk, og også en hel del om hvaler. Uten de samme refleksene som hvalene har, hadde ikke vi mennesker kunne dykket så dypt og holdt pusten så lenge – det var litt rart å tenke på.
Etter å ha sittet stille mer enn lenge nok var elevene utålmodige for få på våtdrakter. Påkledningen bød på utfordringer for flere. Noen drakter var litt trange, og det å få en trang hette over hodet er ikke lett om du har et snev av klaustrofobi. Etter heltemodig innsats fra alle og enhver hadde alle i gruppen kommet seg i gode og varme fridykkerdrakter. Alle var veldig spente, og trippet etter å få gå ut og komme seg uti vannet.
Dessverre var været omtrent så dårlig det kan være i juni i Trondheim. Pøsregn, liten kuling, store bølger og ingen sikt under vann gjorde det vanskelig å få til noe særlig dykking. Dette kunne vel bli en nedtur for elevene våre. Men neida, om du hadde trosset uværet og kommet ned til Djupvika denne tirsdagen hadde du sett elever og instruktører som smilte fra øre til øre. Latteren høres over vinden og regnet. Etter litt testing av utstyr og noen enkle neddykk tok alle av seg blybelter og svømmeføtter, og så fløt vi rundt som korker i dønningene. Og så var det tid for å leke sura. Elevene tok selv initiativ til lek når det seriøse programmet ikke kunne gjennomføres.
Tross dårlig vær og knapt med tid så fikk elevene både lært litt om fridykking og prøvd seg i sjøen. Det var en fin dag for elever og instruktører. Vi håper at vi får se disse flotte elevene under vann ved en senere anledning. Hvis det gav mersmak er de naturligvis velkommen til å bli med i klubben vår!