Medaljer

Norgesmesterskap i apnea i basseng

22. – 24. Mars  2019 ble det første offisielle norgesmesterskapet i Apnea i basseng avholdt i Kristiansand, i regi av Norges Dykkerforbund. Det var utrolig gøy at hele 4 av 13 deltakere var fra Trondheim fridykkerklubb, Hilde Myhre og Maria Hovden i dameklassen og Andreas Asheim og Bendik Slyngstad i herreklassen. Det ligger en del trening bak de fantastiske prestasjonene vi fikk se i mesterskapet, og gjengen har trent aktivt i klubbens dedikerte treningstimer for apnea i basseng.

Foto: Norges Dykkeforbund

Norgesmesterskapet ble gjennomført med tre ulike basseng-øvelser for apnea fordelt på tre dager med dommere og et dyktig sikkerhetsteam for å skape trygge konkurranserammer. Konkurransen var tilrettelagt for publikum gjennom tilskuerbenk ved basseng og livestreaming fra kamera i basseng. De tre bassengøvelsene var statisk (STA), dynamisk (DYN) og dynamisk uten finner (DNF). Reglene for øvelsene er enkle: Hold pusten/svøm så langt du kan, når du er ferdig må du utføre overflateprotokollen: hold deg flytende i 20 sekunder og gi OK-tegn til dommer. Startrekkefølgen bestemmes med hemmelig melding. De som melder lengst starter sist, men må svømme så langt de melder for å ikke få poengtrekk. Selv med så enkle regler ble dette en usedvanlig spennende konkurranse. Noen utøvere ble for ivrige og presset seg så langt at de at de ikke klarte å holde seg flytende og ble diskvalifisert. Og taktiske meldinger viste seg å være utslagsgivende i flere tilfeller.

STA

Første øvelse ut var statisk apnea (STA). Konkurransen foregikk i et veldig varmt basseng, og flere utøvere som hadde trent med våtdrakt fikk en vanskelig avgjørelse da de måtte velge mellom å ikke ha den ekstra støtten av en drakt, eller å bli overopphetet. Stanislav fra Kongsberg gikk av med seieren med en imponerende 6:15 sek, 5 sek mindre enn norgesrekorden. Maria, Hilde og Andreas holdte 3:21, 3:56 og 4:37 henholdsvis, og det gav gull til Maria og sølv til Hilde Bendik ble dessverre diskvalifisert på grunn av feil i overflateprotokoll, men var da nær ved å klare mer enn 5:30.

DYN

Basseng. Foto: Andreas Asheim

Lørdag var det dynamisk apnea (DYN), da svømmer utøverne lengder i et basseng med svømmeføtter, her enten vanlige svømmeføtter eller med monofinne (hvor man har begge beina i en stor svømmefot). For utøvere som har trent på monofinne teknikken gir denne mer energieffektiv framdrift enn vanlige svømmeføtter. Hilde som deltok med vanlige svømmeføtter var med 124 meter kun 30 meter bak førsteplassen i herreklassen, noe som er en enormt bra prestasjon som gav gull. Andreas og Maria svømte henholdsvis 77 meter og 117 meter, og Maria tok sølvet.

Foto: Norges Dykkeforbund

DNF

Siste konkurransedag var det dynamisk apnea uten svømmeføtter (DNF), da svømmer utøverne lengder i bassenget, men helt uten svømmeføtter. Her gjelder det å ha gode svømmetak og god hydrodynamikk for å ha minst mulig motstand i vannet. Her svømte Andreas 63 meter og Maria 59 meter. Hildes prestasjon var for mange helgas høydepunkt. Med sin karakteristiske trege svømmestil gikk det et gisp gjennom publikum da hun vendte på 100 meter. Hun kom opp på 115 meter, noen få meter fra vinneren i herreklassen, men klarte dessverre ikke å holde seg flytende gjennom overflateprotokollen. Dermed gikk gullet i dameklassen til Maria.

Medaljevinnere. Foto: Andreas Asheim

Sammenlagt var det Simen Fjellstad og Maria Hovden som gikk av med seieren i sine klasser. Andreas fikk femteplass sammenlagt. Vi gratulerer og gleder oss til å se neste års prestasjoner.

Publisert: 28. april 2019