Marin ryddedugnad med Trondheim fridykkerklubb

Søndag 30. oktober arrangerte Trondheim fridykkerklubb en marin ryddedugnad på Østmarkneset. Vi hadde invitert med oss medlemmer i klubben og andre frivillige som ønsket å bidra for å fjerne forsøpling under overflaten.

Bilde av person som står på land og tar i mot søppel fra fridykkere som rydder i havet.
Bildeteksten kommer her. Foto: Andreas Asheim

Skrot under overflaten

Sammen med Trondheim fridykkerklubb stilte Draugen Froskemannsklubb med 5 medlemmer og NTNUI Dykkergruppa med 3. En god del familie og venner av alle klubbene møtte også opp, i tillegg til noen tilfeldig forbipasserende som engasjerte seg der og da. Vi endte opp med et mannskap på 17 dykkere og rundt 25 landkrabber.

I to timer hadde vi både fri- og flaskedykkere i vannet som samlet søppel og skrot i store sekker, som senere skulle bli plukket opp med kran. I sekkene ble det samlet fiskesluker, metallbiter, plastsøppel, brusbokser, golfballer, bilbatteri, tauverk og bildekk med mere. En del av det de fant var for stort til å bli lagt i ryddesekkene og ble derfor halt på land av landmannskapet; 2 stiger, et par sykler, ei handlevogn, jernrør og stilasdeler, wire, plastrør og toppen av en utenbordsmotor for å nevne noe.

Undervannsutforsking og letehjelp

Blueye Robotics stilte med sin undervannsdrone for å hjelpe dykkere å lokalisere søppel som de kunne plukke opp. De på land fikk en helt spesiell mulighet til å se hva som foregikk under overflaten gjennom kamera på dronen som sendte live bilde opp til overflaten. Det var stort engasjement hos både barn og voksne rundt denne nyvinningen.

En varm badstu, grillpølser og kake

Etter skifting i vårt nye popup-telt kunne småfrosne dykkere gå rett inn i en god og varm badstu som var fyrt opp for anledningen. Deretter ble det servert grillpølser og kaker til sultne kropper etter en fantastisk innsats.
6 millioner til ryddedugnad

Sparebankstiftelsen DNB har gitt 6 millioner kroner til ryddeaksjoner under vann, som fordeles gjennom Norges Dykkeforbund. Gaven skal bidra til å redusere mengden marin forsøpling. Noe som gir dykkere bedre opplevelser og vi skaper et renere miljø i havet. Denne nasjonale dugnaden vil gi gode opplevelser i, under og ved vann, under aksjonen og i fremtiden.

Hvorfor Østmarkneset?

Området har i de siste årene blitt satt i søkelyset av Trondheim Kommune, som et område der de ønsker å skape aktivitet. I år åpnet restauranten Ladekaia, bygget av arkitektstudentene på NTNU, som har blitt veldig populær som en del av turen langs Ladestien. Trondheim fridykkerklubb har vært så heldige å få tildelt klubblokale i bygget ved siden av Ladekaia sammen med Trondheim Kajakklubb. Her kommer vi til å bygge og installere oss det kommende året. I tillegg kommer vil til å disponere badstuen som er bygget av NTNU arkitektene i en av bunkersene like bortenfor byggene. Vi kommer framover til å ha ulike arrangementer for store og små både på land og i vann.

Takk for hjelpen

Trondheim fridykkerklubb ønsker å rette en stor takk til alle som deltok på denne ryddedugnaden og en spesiell takk til Sparebankstiftelsen DNB som gjør dette mulig.

Publisert: 31. oktober 2016