Klubben med de tøffeste damene!

Helgen 23.-25. august 2019 ble det aller første Norgesmesterskapet i apnea i sjø arrangert i regi av Norges Dykkeforbund. Arrangementet var lagt til Hvervenbukta i Oslofjorden. Og jaggu fikk vi to nye Norgesmestere i klubben vår.

Det var to deltakere fra Trondheim fridykkerklubb som deltok; Monica Dybvik og Runa Hjertø. Begge erfarne fridykkere og instruktører. For å delta i konkurransen må utøverne være sertifisert i apnea fra en godkjent utdanningsinstitusjon.

Det er tre ulike øvelser utøverne kan delta i, en øvelse per dag. Det kåres en vinner for hver øvelse i henholdsvis dame og herreklasse. I tillegg til en sammenlagt vinner for damer og herrer.

Første øvelse

Fredag gjennomførte utøverne første disiplin Constant weight no fins (CNF) – som betyr at utøverne svømmer ned langs et tau uten svømmeføtter, med en teknikk som ligner brystsvømming. De har den samme mengden bly med seg både ned og opp igjen.

I denne grenen var det kun Runa som deltok fra Trondheim fridykkerklubb og endte på en andreplass og fikk sølvmedalje med 10 meter.

Meldt dybde og bevis

Hver utøver må i forkant av øvelsen melde til dommeren hvor dypt de skal dykke. På den meldte dybden henger en plattform med en tag som utøveren skal plukke med seg for å bevise at de har vært nede på den meldte dybden. Når de kommer til overflaten må de gjennom en overflateprosedyre hvor de må holde luftveien over vann i 20 sekunder samt vise et tydelig OK-tegn til dommeren. Dette for å sørge for at utøveren er sine fulle fem når de når overflaten.

God sikkerhet

Det er hentet inn sikkerhetsdykkere fra Danmark som har god erfaring med slike konkurranser, og er med på å skape trygge rammer for alle utøverne. Samt at de lokale utøverne frigjøres til å delta i konkurransen i stedet for å være sikkerhetsdykkere.

Lørdag og ny gren

Lørdag var det Constant weight (CWT) – konstant vekt med finner. Her kan utøverne velge om de ønsker å svømme med vanlige svømmeføtter eller monofinne, hvor man har begge føttene i en stor finne. Både Monica og Runa valgte å dykke med monofinne. De svømmer dermed ned langs ei line, plukker med seg tag-en før de snur og svømmer igjen mot overflate.

Monica stakk av med seieren med 31 meter, og Runa hakk i hæl på 27 meter som resulterte i en 3. plass og bronsemedalje.

Søndag og siste øvelse

Den siste grenen var Free Imersion (FIM) – her skal utøverne uten svømmeføtter dra seg nedover langs tauet, hente dagen på meldt dybde og dra seg oppover igjen.

Runa hadde meldt 28 meter i denne grenen og klare elegant målet sitt. Dessverre gikk det litt verre for Monica hvor sikkerhetsline hang seg fast i et flytelement på overflaten i det hun skulle til å dykke. Hun måtte derfor avbryte, og blir da også diskvalifisert.

Det hele resulterte i delt førsteplass og gull til Runa og Liv Berglann fra Oslo Fridykkerklubb.

Medaljer i alle valører. Foto Aleksander Nordahl, NDF

Sammenlagt seier

Etter at siste fridykker i herreklassen hadde vært nede til imponerende 57 meter var det tid for premieutdeling. Det vanket metaller i alle valører for våre deltakere. Som toppen av kransekaken stakk Runa av med sammenlagt seier i dameklassen.

Det er ikke annet å gjøre enn å bøye seg i støve for disse rå damene! Til neste år håper vi å kunne stille med enda flere deltakere fra klubben.

I tillegg må vi gratulere Norges Dykkeforbund med et vel gjennomført Norgesmesterskap!

Resultater: 

Fredag CNF
2.plass med 10 meter, Runa (Se dykket)

Lørdag CWT
1. plass med 31 meter, Monica (Se dykket)
3. plass med 27 meter, Runa (Se dykket)

Søndag FIM
Delt 1. plass med 28 meter, Runa og Liv Berglann fra Oslo Fridykkerklubb (Se dykket)

Publisert: 25. august 2019