Full fres i Rotvollfjæra

Under planlegginga av den vårlige ryddedugnaden i regi av Trondheim fridykkerklubb, oppdaget vi at den store strandryddedagen sammenfalt med Barnas store fjæredag, arrangert av Trondhjems turistforening og Barnas Turlag Klæbu. Den avholdes i Rotvollfjæra, og vi var velkomne til å bli med i gjengen som bestod av blant andre Grønne barnebyer, ByBi, Røde kors, Klæbu speidergruppe, biologer og marinbiologer fra NTNU med flere.

Fridykker Hilde avleverer søppel til landmann Magnus. Foto: Malin Karlsen

Vårt fokus var naturlig nok primært å få rydda under vann i Rotvollfjæra, men med forventning om såpass stort oppmøte av barn og familier, bestemte vi oss for også å lage stand for å kunne fortelle om både fridykking og ryddeaksjonen vår.

Barna fikk prøvd seg på litt dykking i akvarium. Foto: Malin Karlsen

Vi satte opp akvarier som vi fylte med sjøvann og etterhvert krabber, korallkreps, sjøstjerner og skjell. Med maske og snorkel tilgjengelig for alle som ville prøve, ble det stort engasjement blant ungene som fikk dyppe ansiktet nedi akvariene for en nærmere kikk på gjestene fra sjøen. Fra standen vår ble det en naturlig strøm av skuelystne ned til vannet, som fulgte spent med på fridykkerne som kom opp med stort og smått av søppel.

Bendik fyller akvariene med masse spennende dyreliv fra havet. Foto: Malin Karlsen

Vi dykket etter søppel i hovedsak på vestsiden av bukta, og selv om ingen fikk satt noe dybderekord på langgrunna, fikk flere satt rekord for antall golfballer plukka på ett dykk. Vi fant altså sporene etter golfere som har kosa seg med å slå baller ut i havet og bare latt dem ligge der. Vi fant også ganske mye plast, gulvbelegg, glassflasker, porselen og ymse som sjølivet helst klarer seg uten i miljøet sitt.

Våre fem fridykkere ble gjenstand for stor beundring og oppmerksomhet fra mange små. Mens de sola seg i glansen var vi kjempefornøyde med den sterke pedagogiske effekten dette fikk hos ungene. Mange stilte spørsmål ved tingene vi fant; hvorfor lå de der, hvem har kastet det uti, og mange ga også uttrykk for at dette var dumt gjort. Det ble veldig tydelig for ungene at selv om de ikke kunne se søppelet fra land, lå det her under vann og forsøpla for alt som lever her.

Rigging av stand. Foto: Malin Karlsen

For de som besøkte standen vår var det mulighet til å vinne flotte premier sponset av MidtDykk. Vinnerne ble; Eljar (10 år) som vant maske og snorkel og Nikolai (11år) som vant komplett ABC utstyr. Vi gratulerer!

Alt i alt hadde vi en strålende dag. Arrangementet var velregissert av Trondhjems turistforening og Barnas Turlag Klæbu. Selv om vi ikke fikk største uttellinga i antall kg søppel som vi fikk opp, opplevde vi et svært positivt engasjement fra store og små i både fridykking og det å ta vare på miljøet både over og under vann.

Sparebankstiftelsen DNB og NDF deler ut 6 milioner til ryddedugnader

6 millioner til ryddedugnad

Sparebankstiftelsen DNB har gitt 6 millioner kroner til ryddeaksjoner under vann, som fordeles gjennom Norges Dykkeforbund. Gaven skal bidra til å redusere mengden marin forsøpling. Noe som gir dykkere bedre opplevelser og vi skaper et renere miljø i havet. Denne nasjonale dugnaden vil gi gode opplevelser i, under og ved vann, under aksjonen og i fremtiden.

Takk for hjelpen

Trondheim fridykkerklubb ønsker å rette en stor takk til alle som deltok på denne ryddedugnaden av medlemmer i klubben, premiesponsor MidtDykk, arrangørene av Barnas store fjæredag og ikke minst en spesiell takk til Sparebankstiftelsen DNB og Norges Dykkeforbund som gjør dette mulig.

Vil du bli en av oss?

Trondheim fridykkerklubb har et aktivt miljø for både store og små og vi ønsker oss gjerne flere fridykkere. Om du er interessert i fridykking kan du bli med på prøvetrening i Pirbadet, melde deg på interessentliste for kurs eller ta kontakt og spør om både stort og smått på e-post: post@trdfridykk.no

Sjøstjerner i akvariet. Foto: Wil Lee-Wright
Skrot. Foto: Wil Lee-Wright
Den lille trollhummeren blir nøye inspisert. Foto: Wil Lee-Wright
Bendik og Jonathan etter endt dykk. Foto: Wil Lee-Wright

Publisert: 10. mai 2017